Menu

Texel 

De gemeente Texel kiest voor intelligente verlichting en verwezenlijkt energieneutraliteit, voorkomt lichtvervuiling en herontdekt de nachtelijke sterrenhemel.

De uitdaging 

Texel heeft zich het ambitieuze doel gesteld om uiterlijk in 2020 volledig energieneutraal te worden. Dit houdt in dat het eiland voor zijn dagelijkse activiteiten uitsluitend lokaal opgewekte energie van hernieuwbare bronnen gebruikt. 

De oplossing 

Duizenden LED-straatlantaarns met geïntegreerde draadloze Tvilight-besturing en ImCity, de geavanceerde scenariobewakingssoftware van Dynniq, werden ontwikkeld en geïnstalleerd. Texel kan zijn energieverbruik nu met meer dan 60% verlagen en is daardoor een van de eerste gemeenten in Europa met volledig energieneutrale straatverlichting. En met hetzelfde softwaresysteem kan Texel ook andere infrastructuur- en mobiliteitselementen aansturen, zoals verkeerslichten, VMS-borden, bewakingscamera's en buitensensors.

Het resultaat 

Dankzij ImCity, de scenariobewakingssoftware van Dynniq, heeft Texel volledige controle over zijn straatverlichting. Met deze software kan Texel op afstand verlichtingsscenario's instellen, de lichtintensiteit aanpassen, de straatverlichting in- en uitschakelen, en nog veel meer. Met deze bedieningsmogelijkheden op afstand en de 'light on demand'-technologie bespaart het eiland energie en komt energieneutraliteit een stap dichterbij. Door de intelligente straatverlichting kunnen mensen 's nachts de sterrenhemel weer zien. Dynniq en Twilight werken als strategische partners verder aan de ontwikkeling van hun platform voor Smart City-gemeenten over de hele wereld.